Co každý den vařit, když dochází nápady... obměňovat jak to jen jde, aby nebyla nuda.. Ochutnali jsme BIO kuře od firmy Biopark, je k dostání například v hypermarketech Globus, cena za 1 ks BIO kuřete záleží na velikosti kuřete, ale my kupujeme kolem 400 - 560 Kč za kus. Chuťově se s normálním (nebio) nedá srovnat, je mnohem lepší!
Suroviny:
kuřecí prsíčka
koření: sůl, pepř, tymián, červená paprika, kurkuma
sojová omáčka Shoyu
olivový olej
brambory, mrkev, máslo, trocha sojové smetany
1) Kuřecí prsíčka rozkrájím na větší kousky.
2) Olivový olej, omáčku Shoyu a koření smíchám a do marinády namočím kuřecí kousky.
3) Brambory dám vařit s mrkví.
4) Kuřecí kousky opeču na pánvi, hotové brambory rozšťouchám s mrkví a přidám kousek másla a cca 1 lžíci sojové smetany a špetku čerstvé petrželové natě, podávám spolu se zeleninovým salátkem.
Další nápad jak využít ovesné vločky a ovoce. Použila jsem jablko, ale určitě jdou i hrušky, jen se budou péct kratší dobu. Je to stejná směs jako na Ovesné sušenky
Suroviny:
3ks jablek
Máslová směs:
50 g másla nebo kokosového oleje
půl lžičky jedlé sody
2 lžíce horké vody
Ostatní:
40 g špaldových nebo jiných vloček
40 g špaldové mouky
40 g kokosu (strouhaného nebo já měla lupínky)
40 g stévie nebo javorového sirupu
1) Máslo nebo kokosový tuk rozpustím v kastrůlku.
2) Půl lžičky jedlé sody zaliju 2 lžícemi vařící vody a vmíchám do rozpuštěného másla.
3) Ostatní suroviny smíchám a přileju máslovou směs.
4) Jablka připravím na plech, vydlabu jadřince a seříznu dole, aby stály na plechu, naplním směsí.
5) Dám péct na 180 stupňů na cca 15 minutek na horkovzduch.
Recept jsem převzala od Hanky Zemanové z Biokuchařky a trochu poupravila..
Suroviny:
300 g špaldové mouky
200 g másla
100 g stévie nebo javorového sirupu
džem jahodový jemný na slepení
1) Suroviny spojím v těsto, které nechám 1 hodinku v ledničce odpočinout.
2) Vyválím a vykrajuji kolečka.
3) Peču ve vyhřáté troubě na 150 stupňů 15 minut.
4) Nechám vychladnout a slepím džemem.
Suroviny:
2 ks kuřecích prsou
2 lžíce olivového oleje
tymián, červená sladká paprika, pepř, mořská sůl
5 ks červených brambor
1 ks papriky
1 ks červené cibule
rozmarýn
Zeleninový salát - dle chuti každého...
1) Brambory rozkrájím na čtvrtky a dám na pečící papír na plech, přidám cibuli na čtvrtky a papriku. Zakápu olivovým olejem, posypu tymiánem a rozmarýnem, dám péct na horkovzduch při 180 stupních na 25 minut.
2) Kuřecí prsíčka opepřím, osolím, přidám tymián a červenou papriku a na troše olivovém oleje rychle opeču. Do šťávy z masíčka přileju trochu vody a sojovou Shoyu omáčku a nechám chvíli povařit.
3) Obojí hotové podávám se zeleninovým salátkem.
Suroviny:
jehněčí maso (podle počtu osob)
2 lžíce olivového oleje
sojová omáčka Shoyu
rozmarýn, tymián, hořčice, pepř
Na bramboráčky:
1 kg brambor
2 ks vajec
3 lžíce špaldové mouky
sůl, pepř
3 hrsti majoránky
3 hrsti petrželové natě
1) Maso naložím do marinády s oleje, sojovky, bylinek a pepře.
2) Připravím si bramboráčky - vše na ně smíchám a hned vykládám na připravený plech na pečení, na papír pečící a peču v předehřáté troubě na 200 stupňů 15 minut z každé strany.
3) Maso osmahnu ve směsi marinády, přileju trochu vody a zhruba 20 minut podusím.
4) Ke konci přidám k masu pár mini rajčátek a 1 lžičku kvalitní hořčice, promíchám a hotový sos zahustím maizenou. Podávám s bramboráčky.
Jednoduché a výborné, zvlášť když máme zbytky kuřecího masa a zeleniny..
Suroviny:
rýže pro 4 osoby
2 ks kuřecích stehýnek
2 ks kuřecích křidélek
100 g fazole červená ledvina
200 g mražená zelenina (mrkev, hrášek, květák, fazolky)
1 ks červená cibule
kmín
sladká paprika
tymián
sůl
pepř
zeleninový vývar
1 lžička sojová omáčka Shoyu
Postup:
1) Dám vařit rýži a zvlášť i fazole.
2) Do tlakového hrnce dám vařit dvě kuřecí stehýnka a křidélka.
3) Až se vše uvaří (cca 30 minutek, fazole i déle), oberu stehýnka a připravím kuřecí masíčko.
4) Na sezamovém oleji osmahnu mraženou zeleninku, přidám 1 červenou cibulku na kroužky a i červené fazole. Přileju trochu zeleninového vývaru a podusím krátce. Nakonec přidám sojovou omáčku, sůl a pepř.
5) Rýži a zeleninu smíchám, podávám s kuřecími kousky, může se ještě posypat parmezánem.
Už nás nebavilo kupování pečiva v supermarketech, po různých recenzích a novinových článcích o tom, jak na pečivu pekaři šetří, jsme se rozhodli udělat si svůj vlastní chlebík a je výborný!
Suroviny:
500 g špaldové mouky
1ks sušeného droždí Alnatura
1 ks koření do chleba Alnatura
7 g sušeného kvásku Alnatura
2 lžičky mořské soli
1 hrst vlašských ořechů (nebo dýňových či slunečnicových semínek)
300 ml vlažné vody
50 ml sezamového nebo slunečnicového oleje
Postup:
1) Mouku, droždí, koření, sůl a kvásek dám do mísy, přidám vločky nebo ořechy, nebo dýňová semínka a zamíchám. Nakonec přidám vlažnou vodu a olej, míchám v robotu, dokud se mi nevytvoří kulička a nelepí se na stěny nádoby.
2) Dám kynout na 2 hodiny do tepla, přikryté utěrkou.
3) Poté těsto dám do formy na pečení a peču v troubě na 200 stupňů 35 minut.
Opět další zelenina, kterou jsem nevěděla jak využít, protože samotný pórek rádi nemáme a v jídle také moc ne.. Tady je skrytý, rozmixovaný :-) výborný.
Suroviny:
1ks pórku
1ks mrkve
3 ks brambor
1 ks petržele
3 ks nového koření
půl lžičky kari koření
1 lžička mletého nebo drceného kmínu
1 lžička kvalitního zeleninového vývaru
pepř
sezamový olej
voda
Postup:
1) Zeleninu nakrájím na kolečka a kostičky a osmahnu na lžičce sezamového oleje spolu s kořením.
2) Zaliju zeleninovým vývarem (cca 1 litr) - kdo chce mít jak hustou polévku tak ubere nebo přidá..
3) Vařím v nezakrytém hrnci zhruba 20 minutek.
4) Vše rozmixuji a podávám z opraženou houstičkou nebo toastem.. ozdobím čerstvou petrželovou natí.
Protože rádi mlsáme, tak stále hledám nové recepty, jak mlsat zdravě, téměř bez cukru, a mám pocit, že těch variant je tolik..naštěstí...ale tahle nemá chybu.
Suroviny:
1ks jablko
150 g špaldových vloček
350 - 400 ml špaldového mléka nebo vody
1 lžíce hnědého třtinového cukru
1 lžička sezamového oleje
voda
Postup:
1) Do kastrůlku dám zahřát špaldové mléko a přisypu špaldové vločky, vařím dokud vše nezhoustne.
2) Dám hotovou špaldovou kaši do misek.
3) Jablko rozkrájím na kostičky, na pánvi dám 1 lžíci třtinového cukru a nechám rozpustit - zkaramelizovat, jakmile začne tuhnout vhodím jablka a obalím v karamelu, přidám lžičku sezamového oleje a přileju cca 1 lžíci vody.
4) Podávám - na špaldovou kaši naleju směs s jablky. Toto množství je pro cca 3-4 osoby.
Když jsem poprvé vařila polentu, po ochutnání sem věděla, že jí víckrát nezkusím, ale v jedné restauraci jsme ochutnali grilovanou polentu, a to byl gurmánský zážitek, takže zkouším ten nejlepší způsob a jde to...
Nejlepší je si polentu uvařit den dopředu, večer. Nechat ji zchladnout přes noc v lednici a druhý den nakrájet na hranolky nebo trojúhelníky a pomazat olivovým olejem a ještě na olivovém oleji osmahnout dozlatova. Jinak se mi strašně moc přichytává k pánvi..
Suroviny:
2 ks kuřecích prsíček
120 g kukuřičné instantní polenty
zeleninový vývar
mražená zelenina
sůl, pepř, kmín, tymián, hořčice
panenský olivový olej
kukuřičný škrob
Postup:
1) Instantní polentu zaliju 500 ml vařícího zeleninového vývaru, stáhnu plamen a promíchávám cca 3 minutky, naleju hotové do formy (já použila formu na koláč o průměru 20 cm, ale stačí i větší tác či talíř) a nechám vychladnout do druhého dne v ledničce. (Pokud vaříte ve stejný den, nechte jí na vychladnutí minimálně hodinu).
2) Kuřecí prsa opepřím a natřu půlkou lžičky hořčice.
3) Na olivovém oleji krátce osmahnu cibulku a hned přidám kmín a tymián a kuřecí prsíčka a osmahnu, poté přidám vše do tlakového hrnce a v něm 15 minut povařím, přileju cca 150 ml zeleninového vývaru, abych měla i trochu omáčky.
4) Zeleninku osmahnu na troše olivového oleje a vyjmu z pánve.
5) Vychladlou polentu nakrájím ve formě na díly (cca 7 dílků) a osmahnu na zbytku olivového oleje po zelenině z obou stran.
7) Kuřecí prsa vyjmu, scedím vývar a cibuli a čistý vývar zahustím maizenou. Vše podávám..
Měla sem moc ráda krupicovou kaši, ale protože nemohu kravské mléko, vymyslela jsem si variantu jinou, s mlékem buď rýžovým nebo ovesným nebo jakýmkoli jiným, a chutná mnohem lépe a vůbec nezatěžuje žaludek...
Suroviny:
300 ml rýžového, ovesného nebo sojového mléka
6 lžic rýžových vloček
1 lžička kokosového oleje
půl lžičky stévie nebo třtinového cukru
1 lžička kakaa
Postup:
1) Dám vařit rýžové mléko, až se zahřeje zamíchám do něj rýžové vločky.
2) Do hrnce po mléku dám kokosový olej a nechám rozehřát.
3) Kaši posypu kakaem a stévií, nakonec přileju trochu kokosového oleje.
Palačinky ve zdravější podobě. Ještě zdravější by byly přidáním například ovesných vloček nebo pohankové mouky, ale to až v nějakém z dalších receptů, tento pro začátek :-)
Suroviny:
250 ml rýžového, ovesného či špaldového nápoje
2 ks vajec
140 g špaldové mouky
Postup:
1) Všechny suroviny smíchám najednou v míse.
2) Nechám 10 minut odstát. Pak přeleju přes sítko.
3) Na teflonové pánvi opékám palačinky bez oleje, zdobím čerstvím ovocem, rozpuštěnou kvalitní čokoládou nebo javorovým sirupem - dle chuti...
Zdravé mlsání pro všechny. Při zpracovávání těsta poznáte jestli je třeba přidat mléko, pokud se budou rozpadat a nechtějí držet pohromadě... Ovesné vločky jsou zdravé, obsahují bílkoviny, vlákninu a mnoho dalších vitamínů a minerálů. Nezatěžují trávení.
Já do nich přidávám půl/půl másla a kokosový tuk. Kokosový olej je moc zdravý, pomáhá v péči o pokožku i vlasy (zevně), je to přírodní antibiotikum, které pomáhá ničit bakterie, viry, kvasinky i plísně, podporuje správnou činnost metabolismu a je vhodný na vaření, pečení či smažení.
Suroviny:
50 g másla
50 g kokosového oleje
1 lžička jedlé sody
85 g ovesných nebo špaldových vloček
85 g strouhaného kokosu
100 g špaldové mouky
30 g stévie (nebo třtinového cukru nebo javorového sirupu)
5-6 lžic rýžového, ovesného nebo špaldového mléka
Postup:
1) Rozpustím máslo a kokosový tuk.2) V horké vodě rozmíchám jedlou sodu a přileji do rozpuštěného másla, promíchám.3) Vločky, kokos, mouku a stévii dám do mísy a přileju rozpuštěné máslo s kokosovým olejem, opět promíchám. Pokud se hodně drobí, přileju trochu mléka, aby se mi těsto hezky spojilo a šlo tvarovat.4) Na plech dám pečící papír, směs plním do kulatého vykrajovátka, cca 3 cm od sebe.5) Dám péct do předehřáté trouby na 180 stupňů (horkovzduch) a peču 10 minut do zezlátnutí.
Bulgur je celozrnná pšenice a je podobný kuskusu. Vaří se v poměru 1:2 (bulgur:voda), je to taková rychlovka. Je možné ho nechat nabobtnat ve vodě právě jako kuskus a přidat cokoli co máte rádi.. Je lehce stravitelný a má příznivé nutriční složení, protože obsahuje vlákninu, vitamíny a minerály.
Suroviny:
1 díl bulguru
2 ks kuřecích prsou
zeleninový vývar
mražená zelenina
1 ks cibule šalotka
1 lžíce extra panenský olivový olej
sůl, pepř
Postup:
1) Začnu s bulgurem, pro 2 osoby cca 150 g zaleju horkým zeleninovým vývarem, nechám provařit max. 3 minuty a pak pod pokličkou nechám zhruba 20 minut dojít.
2) Kuřecí prsa nakrájím na kousky, opepřím, osolím a orestuju na pánvi na olivovém oleji.
3) Ke kuřecímu masu přidám zeleninku, chvilku orestuji a podávám.
Brokolici jako zeleninu moc rádi nemáme, ale vím, že je zdravá, tak se jí snažím zařadit do jídelníčku a napadla mne tato jednoduchá polévka. Když se k ní nakonci udělá osmažený toustík, nemá chybu..
Suroviny:
1 ks brokolice
1 ks cibule šalotka
1 lžíce zeleninového vývaru
1 lžička kmínu
1 lžička kari koření
1 ks sojové smetany Provamel
1 lžička panenský olivový olej
1 ks touastového chleba (knackebrotu, či jakéhokoli pečiva)
Postup:
1) Na lžičce olivového oleje osmahneme nadrobno nakrájenou šalotku, přidáme kmín a kari.
2) Jakmile začne cibulka zlátnout, přidáme na kousky nakrájenou omytou
3) Vše zalijeme zeleninovým vývarem - aby bylo vše ponořené.
4) Vaříme zhruba 20-25 minut.
5) Nakonec uvařenou polévku rozmixujeme na krém a přidáme sojovou smetanu a toustík.
|
Brokolicový krém |