sobota 15. prosince 2012

Jablečný štrůdl trochu jinak

Snažím se hledat recepty s minimálním obsahem tuku a cukru a na webu Jíme jinak jsem našla recept na jablečný štrůdl z celozrnného těsta, tak jsem ho zkusila a je výborný, nechala jsem ho sice 20 minut péct, ale stačí 15, aby byl měkčí. Přidala jsem Sladovit, ale měla jsem sladká jablíčka, tak stačila opravdu 1 lžička. 

Sladovit:


Složitý cukr, který se při trávení uvolňuje pomalu, takže hladina cukru je v krvi stabilní - což je dobré pro slinivku. Na webu Jíme jinak radí používat sladěnku, což je ječný slad, který vzniká z naklíčeného ječmene – sladu a je bez jakýchkoli konzervačních přípravků. Je bohatým zdrojem vitamínu B6, niacinu a stopových prvků. 

Já ještě jako náhražku cukru používám Stévii, ale zatím jen pomalu.. prodávají jak tekutou tak v prášku. 


Suroviny:

1 hrnek špaldové celozrnné mouky
3/4 hrnku sezamového oleje (nebo jakéhokoli jiného kvalitního)
3/4 hrnku vody (podle potřeby)
1 lžička skořice
špetka mořské soli 

Náplň: 

4 větší jablka 
hrst vlašských ořechů
hrst kokosu
1 lžička sladěnky 

Postup: 

1) Mouku s olejem a vodou spojím v nelepivé těsto, pokud je mazlavé přidejte trochu mouky, pokud se drolí naopak přidejte vodu. Hotové nechám cca půl hodiny odpočinout v lednici.
2) Jablka oloupu, nastrouhám v robotu, přidám ořechy, sladěnku, skořici a kokos, promíchám.
3) Vyválím 3 menší tenká těsta (snažte se opravdu tenoučká), a přidám náplň.
4) Peču v předehřáté troubě na 210 stupňů 15 minut. 

pátek 7. prosince 2012

Špagety s bazalkovým pestem a tofu

Pesto jsem ráda neměla, protože se do něj přidává nejčastěji česnek, ten my doma nemůžeme.. ale v DM jsem našla od Alnatura skvělé pesto - bazalkové, které v sobě nemá ani česnek a dokonce ani sýr.. a chutná výborně jen tak.. Taky jsem poprvé vyzkoušla tofu, koupila jsem natural v DMku, poprvé jsem ho nemarinovala přes noc, ale jen okořenila a opekla na troše olivového oleje, a nebylo nijak výrazné, druhý den jsem nechala přes noc marinovat v omáčce Shoyu a olivovém oleji a chuť byla opravdu hodně výrazná, takže zlatá střední cesta bude nejlepší..,


Suroviny:

špaldové špagety Alnatura  
bazalkové pesto Alnatura
olivový olej, sůl
tofu natural 
sojová omáčka Shoyu, tymián, pepř

Postup:

1) Špagety dám vařit do vroucí vody s olivovým olejem a lžičkou soli.
2) Tofu,  které se přes noc marinovalo ve směsi olivového oleje a sojové omáčky s tymiánem pomalu opékám na nepřilnavé pánvi dozlatova. (Se sojovkou šetřete, já dala poprvé málo a podruhé až moc..chce to tak akorát, tofu opravdu všechno  nasaje do sebe).
3) Hotové špagety smíchám s cca 3 lžičkama pesta a podávám s nakrájenými kousky tofu.

pondělí 3. prosince 2012

Čokoládový dortík s kokosem a mandlemi

Výborný dortík, který lze připravit na mnoho způsobů, rozkrájet na mini kousky, nechat vcelku jako dort, či koláč.. ozdobit dle chuti.

Suroviny:

200 g kvalitní hořké čokolády 
100 g kokosového tuku
150 g pravého másla 

3 celá vejce
6 lžic třtinového vanilkového cukru
2 lžíce pravého BIO kakaa
1 hrnek špaldové celozrnné mouky
1 lžička vinného kamene (nebo prášku do pečiva)
celé mandle, kokos


Postup:

1) Čokoládu jsem nalámala na kousky a nechala rozpustit s kokosovým tukem a máslem.
2) Vajíčka ušlehám s cukrem do pěny a pomalu přidávám rozpuštěnou čokoládu.
3) Pak přidám mouku s práškem do pečiva a kakaem, promíchám.
4) Nakonec lehce vmíchám co nejvíce celých mandlí (já měla tak 60 g) a trochu kokosu (použila jsem sušené plátky).
5) Dát na plech nebo do formy, péct při 180 stupních cca 30 minut. Je sušší, to já mám ráda.. povrch krásně křupe...


 


 

Polévka z půleného hrachu

Luštěniny málo zařazujeme do jídelníčku, přitom by stačila denně nějaká dobrá polévka..jako třeba ta ze žlutého hrachu.

Suroviny:

žlutý půlený hrách
sezamový olej (nebo jiný) a dýňový olej
kari, kurkuma, kmín, sůl, pepř


1) Propláchnutý půlený hrách dám vařit v zeleninovém vývaru. Přidám 2 lžičky kmínu, 1 lžičku kari a půl lžičky kurkumy a kapku sezamového oleje. Cca 40 minut do změknutí.
2) Rozmixuji do jemna v mixéru.
3) Podávám s lžičkou dýňového oleje a knackebrotem.




Kuskus se zeleninou a čočkovou omáčkou

Díky webu "Jíme jinak"  jsem se rozhodla vyzkoušet alespoň na 1 měsíc se stravovat podle určitých pravidel - žádné mléčné výrobky, žádné maso, vejce, brambory či rajčata. Zatím to zkoušíme postupně, protože brambory opravdu máme moc rádi, mléčné výrobky mi nikdy nedělaly dobře, takže jejich úplné vysazení není problém, uvidíme jak nám to půjde.. Bílou mouku a cukr už nepoužíváme tak 5 let a na zdravé alternativy jsme si rychle zvykly.. Jako první recept jsem zkusila rizoto s čočkovou omáčkou a dnes ještě kuskus s čočkovou omáčkou, je to strašně jednoduché!

Suroviny:

2 hrnky celozrnného kuskusu
1 hrnek červené čočky
1 lžíce zeleninového vývaru v prášku (Alnatura)
1 lžíce olivového oleje
půlka cibule
2 hrnky mražené zeleniny
sůl, pepř, sojová omáčka Shoyu
2 lžíce kysaného červeného zelí 

Postup:

1) Nejprve namočím červenou čočku na 1 hodinku do studené vody. Pak scedím vodu, čočku dám do hrnce, zaleju čistou vodou, přidám majoránku a kmín a vařím cca 20 minut do změknutí.
2) Kuskus s 1 lžící zeleninového vývaru v prášku Alnatura dám do mísy a zaleju vařící vodou, nechám 15 minut přikryté dojít.
3) Cibulku najemno osmahnu na olivovém oleju, přidám zeleninu a chvíli podusím pod pokličkou doměka.
4) K zelenině na pánvi přidám kuskus a vše promíchám, přidám sojovou omáčku Shoyu.
5) Podávám kuskus spolu s omáčkou z červené čočky a přidám 2 lžíce kysaného červeného zelí.