čtvrtek 25. dubna 2013

Zeleninové placičky s tempehem a bulgurem

Ingredience:
2 mrkve
půlka kedlubny
kousek cibule
1 menší pórek
 cca 100 g tempehu
2 hrnečky (100ml) bulguru

Postup:
1/ Bulgur zaleju 4 hrnkama vařící vody, přidám kapku olivového oleje a lžičku Alnatura zeleninového koření, 2-3 minutky povařím a pak zakreju pokličkou a nechám 15 minut dojít.
2/ Cibulku nakrájím najemno, tempeh na kostičky, nastrouhám mrkve i kedlubnu a vše vhodím do oleje, chvíli orestuji, přidám tymián.
3/ Co se mi restuje zeleninka a tempeh, tak mezitím v mixéru rozmixuji hrníček ovesných vloček, ty pak vhodím do směsy a zamíchám, přidám ještě čerstvou rukolu.
4/ Ze směsy tvořím placičky, dávám na plech, zakápnu olivovým olejem a na grilu nechám zezlátnout.
5/ Podávám s bulgurem, hořčičným dresingem a čerstvými natrhanými salátky.

úterý 9. dubna 2013

Fazolačka se zelím

V jedné restauraci jsme ochutnali perfektní polévku, kterou jsem hned musela doma vyzkoušet a je to taková "co dům dá", ale perfektní chuť!

Ingredience:
zeleninový vývar 
1 plechovka bílých fazolí (nebo cca 100 g fazolí přes noc namočených a poté uvařených)
2 lžíce bílého kysaného BIO zelí Alnatura
kousek kapusty
1 menší cibulka
čtvrtka maďarské klobásky nebo jiné lepší kvalitní klobásky, může být i chorizo
sojová omáčka Shoyu
pepř, kukuřičný škrob

Postup:
1) Dám ohřát připravený zeleninový vývar.
2) Na pánvičce zahřeju olej a osmahnu cibulku, kapustu a na kolečka nakrájenou klobásku, po chvilce přidám i fazole, chvíli vše osmahnu, přidám sojovou omáčku Shoyu.
3) Vše osmahnuté přidám do zeleninového vývaru, nechám chvilku probublat, přidám kysané zelí, trochu opepřím, nakonec zahustím troškou kukuřičného škrobu - ale pokud se dá více zelí, není ani třeba zahušťovat. Má výbornou, lehce nakyslou chuť :-)



neděle 7. dubna 2013

Salát Coleslaw

Náš nejoblíbenější salátek...

Ingredience:
cca 500-600 g hlávkového bílého zelí
2-3 mrkve
půlka cibule
sojová smetana
krémové balzamiko Alnatura
majonéza (zatím používám klasickou Hellmanns)
sůl, pepř




Postup:
1) Zelí nechám v robotu nakrouhat, poté mrkve a přikrájím nadrobno cibuli.
2) Přidám lžičku i méně balzamika, cca 4-5 lžic majonézy, a cca 70 ml sojové smetany - vše chce přidávát postupně a míchát, aby salátek byl vláčný a ne suchý... a když se dá všeho hned moc, tak to také není úplně ono.
3) Nakonec přidám lžičku soli a trochu opepřím.


Zeleninový vývar

Myslela sem si, že se nikdy nenaučím dělat zeleninový vývar bez přidání bujónu, ale podle Strnadelové se samozřejmě nic takového nepoužívá, tak jsem to zkusila a samotnou mně moc překvapila chuť, i když přiznávám, že ještě teď ze začátku si do vývaru lžičku soli na 2 l vody přidáváme...

Ingredience:
kousek celeru
2-3 mrkve
1 petržel
2 listy kapusty
1 pórek
půlka cibule větší nebo 1 celá menší
2-3 bobkové listy
3-4 kuličky nového koření
lžíce sušeného libečku (jakmile bude čerstvoučký z žatecké farmy, dám ten)
lžíce olivového oleje


Postup:
1) Všechnu  zeleninu omyju, i když dle Strnadelové se do vývaru přidávají i odpady z čištění zeleniny, já bohužel přes zimu nakupuji v supermarketech a i když je to BIO zelenina, nechce se mi ji tam dávat celou, počkám si na čerstvou z farmy Žatec.
2) Zeleninu zaleju studenou vodou, přidám koření, olej a dám na minimálně 1 hodinu vařit pod pokličkou.
3) Hotový vývar scedím a zeleninu vyhodím, protože už v ní nic není... Podávám s rýžovými nudlemi nebo vařenými kroupami či rýží.


 Výborné rýžové nudle - složení rýžová mouka a voda :-)


Kynuté špaldové koláčky/buchty

Recept sem našla na stránkách Apetitu, ale opět jsem si ho upravila, dle potřeby...

Ingredience:
Těsto: 
1 balení sušeného droždí Alnatura
300 ml sojového nebo jiného rostlinného mléka
50 g třtinového cukru (nebo cca 70-100 ml javorového sirupu - dražší varianta)
500 g špaldové celozrnné mouky
špetka soli
kůra ostrouhaná z 1 BIO citronu
100 g oleje z vlašských ořechů (nebo jak píšou dle Apetitu 50 g rozpuštěného másla)
1 BIO žloutek

Náplně:
1 balení BIO povidel
100 g mletého máku
1 lžíce třtinového cukru (nebo javorového sirupu) - kdo chce, oslaďte více, my cukr nemusíme
150 ml sojového či jiného rostlinného mléka
kukuřičný škrob

 Takhle by mělo vypadat těsto po uhnětení, připravené na kynutí.

Postup:
1) Mouku, špetku soli, 1 balíček droždí , kůru z citronu, žloutek, olej z vlašských ořechů a cukr začneme rozmíchávat, přiléváme pomalu ohřáté mléko, aby nám těsto nakynulo, konzistence těsta se nelepí na stěny nádoby a drží pěkně pohromadě, přikryjeme útěrkou a necháme nejlépe u topení nebo na teplém místě 1 hodinu kynout.
2) Připravím si makovou náplň. Do hrnce dám 100 g máku, přileju mléko a míchám dokud se vše nezahřeje a nakonec pokud je potřeba, zahustím kukuřičným škrobem, nechám vychladnout. Povidla nijak neupravuju, dávám je rovnou ze sklenice.
3) Těsto bude tak dvojnásobného objemu. Po hodině kynutí ho vyndáme z nádoby, a máme 2 možnosti - buď budeme dělat buchty nebo koláčky (buchty jsou dle mého ryhlejší a jednodušší).
4) Jak na buchty: z těsta si vyválíme plát, který je cca 1 cm silný, rozřežeme na stejně velké čtverce, do kterých budeme doprostřed dávat náplň - já měla mák a povidla. Nechám je ještě 15 minutek nakynout na plechu a pak peču při 185 stupních 15 minut, pak ztlumím na 175 a dopeču dalších 15 minutek, jak zezlátnou, jdou ven.
5) Jak na koláčky: z těsta vážím 25 g a vyrábím kuličky, dám na plech (vejde se jich cca 30), a doprostřed každé kuličky dělám důlek, do kterého plním povidla a mák. Nechám je 15 minutek kynout a pak peču při 185 stupních 10 minut, pak při 175 dopeču dozlatova - cca 5 minutek ani  ne...
6) Pozor na náplň do koláčků, mně povidla vytekla a máku bylo málo, protože opravdu pak ještě dost nakynuly..zkuste a příště budete moudřejší jako já :-) za zkoušku to stojí! Možná povidla také trochu příště povařím a dohustím škrobem?