Sladovit:
Složitý cukr, který se při trávení uvolňuje pomalu, takže hladina cukru je v krvi stabilní - což je dobré pro slinivku. Na webu Jíme jinak radí používat sladěnku, což je ječný slad, který vzniká z naklíčeného ječmene – sladu a je bez jakýchkoli konzervačních přípravků. Je bohatým zdrojem vitamínu B6, niacinu a stopových prvků.
Já ještě jako náhražku cukru používám Stévii, ale zatím jen pomalu.. prodávají jak tekutou tak v prášku.
Suroviny:
1 hrnek špaldové celozrnné mouky
3/4 hrnku sezamového oleje (nebo jakéhokoli jiného kvalitního)
3/4 hrnku vody (podle potřeby)
1 lžička skořice
špetka mořské soli
Náplň:
4 větší jablkahrst vlašských ořechů
hrst kokosu
1 lžička sladěnky
Postup:
1) Mouku s olejem a vodou spojím v nelepivé těsto, pokud je mazlavé přidejte trochu mouky, pokud se drolí naopak přidejte vodu. Hotové nechám cca půl hodiny odpočinout v lednici.2) Jablka oloupu, nastrouhám v robotu, přidám ořechy, sladěnku, skořici a kokos, promíchám.
3) Vyválím 3 menší tenká těsta (snažte se opravdu tenoučká), a přidám náplň.
4) Peču v předehřáté troubě na 210 stupňů 15 minut.
Bohužel těsto nepovedlo. Nedrželo vůbec pohromadě :-(
OdpovědětVymazat