neděle 25. listopadu 2012

Moje první svíčková omáčka

Svíčková omáčka byla jediná, kterou jsme doma nedělali.. i když jí milujeme, ale klasické kuchařky popisují zdlouhavé vaření apod.. Navíc je tam smetana a klasické knedlíky, které nemáme rádi. Zkusila jsem svou vlastní, podle různých receptů jsem si vzala vždy kousek a výsledek je výborná, moderní svíčková omáčka s celozrnným knedlíčkem. 

Začátkem bych ráda představila sojovou smetanu, kterou používám místo klasické. Rozdíl? Žádný..možná chuťově ještě lepší. Jediná nevýhoda - nejde našlehat, což mi nevadí, šlehačkou jsme se nikdy necpali. Kupuji smetanu BIO od značky PROVAMEL, stojí kolem 35 Kč a mají ji dnes skoro všude.


Suroviny:

500 g libového hovězího (já měla BIO hovězí zadní)
1 lžíce slunečnicového oleje (nebo jakéhokoli jiného)




1ks cibule
4-5 ks mrkví
2 ks petržele
půlka celeru
zeleninový vývar
1 ks sojové smetany
2 ks bobkového listu
3 ks nového koření
pepř a sůl

Knedlíky:
5 ks celozrnných housek
150 ml rýžového mléka (jakékoli jiné)
2 ks žloutků
2 ks bílků
petrželka nať
čtvrtka cibule
kapka oleje


1) Začnu knedlíkama: 5 housek nakrájím na kousky, dám do mísy a zaleju mlékem, nechám tak 5 minutek, pak rozmačkám. 
2) V jiné míse ušlehám 2 bílky do sněhu.
3) Přidám k houskám 2 žloutky, nakrájenou perželovou nať a trochu osmahnutou cibulku na kousky a nakonec sníh z bílků, vše promíchám a nechám v lednici 25-30 minut odpočinout.
4) Připravím si hovězí maso, osolím a opepřím. Zeleninu nakrájím na kousky.
5) Cibuli a zbylou zeleninu osmahnu na troše oleje, přidám maso a chvíli osmahnu z obou stran. Zaleju zeleninovým vývarem a přidám bobkové listy (2) a nové koření. Vařím v tlakovém hrnci 1 hodinu doměkoučka.
6) Vyndám směs na knedlíky a udělám kuličky. Dám vařit vodu pod pařák, jakmile začne vřít, přidám knedlíky a vařím 15 minutek.

7) Z omačky vyndám maso a koření, zbytek rozmixuji dojemna v mixéru a přileju sojovou smetanu, zahustím dle potřeby BIO kukuřičným škrobem.
8) Samozřejmě nesmí chybět citron a brusinky, šlehačku nedáváme.. 

  

Žádné komentáře:

Okomentovat