neděle 7. dubna 2013

Kynuté špaldové koláčky/buchty

Recept sem našla na stránkách Apetitu, ale opět jsem si ho upravila, dle potřeby...

Ingredience:
Těsto: 
1 balení sušeného droždí Alnatura
300 ml sojového nebo jiného rostlinného mléka
50 g třtinového cukru (nebo cca 70-100 ml javorového sirupu - dražší varianta)
500 g špaldové celozrnné mouky
špetka soli
kůra ostrouhaná z 1 BIO citronu
100 g oleje z vlašských ořechů (nebo jak píšou dle Apetitu 50 g rozpuštěného másla)
1 BIO žloutek

Náplně:
1 balení BIO povidel
100 g mletého máku
1 lžíce třtinového cukru (nebo javorového sirupu) - kdo chce, oslaďte více, my cukr nemusíme
150 ml sojového či jiného rostlinného mléka
kukuřičný škrob

 Takhle by mělo vypadat těsto po uhnětení, připravené na kynutí.

Postup:
1) Mouku, špetku soli, 1 balíček droždí , kůru z citronu, žloutek, olej z vlašských ořechů a cukr začneme rozmíchávat, přiléváme pomalu ohřáté mléko, aby nám těsto nakynulo, konzistence těsta se nelepí na stěny nádoby a drží pěkně pohromadě, přikryjeme útěrkou a necháme nejlépe u topení nebo na teplém místě 1 hodinu kynout.
2) Připravím si makovou náplň. Do hrnce dám 100 g máku, přileju mléko a míchám dokud se vše nezahřeje a nakonec pokud je potřeba, zahustím kukuřičným škrobem, nechám vychladnout. Povidla nijak neupravuju, dávám je rovnou ze sklenice.
3) Těsto bude tak dvojnásobného objemu. Po hodině kynutí ho vyndáme z nádoby, a máme 2 možnosti - buď budeme dělat buchty nebo koláčky (buchty jsou dle mého ryhlejší a jednodušší).
4) Jak na buchty: z těsta si vyválíme plát, který je cca 1 cm silný, rozřežeme na stejně velké čtverce, do kterých budeme doprostřed dávat náplň - já měla mák a povidla. Nechám je ještě 15 minutek nakynout na plechu a pak peču při 185 stupních 15 minut, pak ztlumím na 175 a dopeču dalších 15 minutek, jak zezlátnou, jdou ven.
5) Jak na koláčky: z těsta vážím 25 g a vyrábím kuličky, dám na plech (vejde se jich cca 30), a doprostřed každé kuličky dělám důlek, do kterého plním povidla a mák. Nechám je 15 minutek kynout a pak peču při 185 stupních 10 minut, pak při 175 dopeču dozlatova - cca 5 minutek ani  ne...
6) Pozor na náplň do koláčků, mně povidla vytekla a máku bylo málo, protože opravdu pak ještě dost nakynuly..zkuste a příště budete moudřejší jako já :-) za zkoušku to stojí! Možná povidla také trochu příště povařím a dohustím škrobem?

Žádné komentáře:

Okomentovat