středa 1. května 2013

Jahodový "cheesecake" jinak

Zdravá varianta oblíbeného cheesecaku, ze sojového jogurtu :-) Recept jsem našla tady a musela jsem ho vyzkoušet a zařazuji mezi oblíbené, protože je báječný!

Ingredience: 
Korpus:
- můžete použít jakékoli sušenky a tuk, ale já si upekla vlastní korpus:
100 g rostlinného tuku Alsan BIO
150 g špaldové mouky
50 g ovesných malých vloček
2 lžíce rýžového sladu
špetka soli

Náplň:
100 g oloupaných spařených mandlí BIO
250 g sojového jahodového jogurtu BIO
60 ml kokosového mléka BIO
30 g kukuřičného škrobu BIO
50 g rýžového sladu
kapka vanilkového extraktu

Postup:
1/ Nejprve smíchám věci na korpus  a nechám alespoň 20 minut ztuhnout v lednici.
2/ Po 20 minutkách vyndám z lednice a vyložím malou (20 cm) dortovou formu, vmačkávám prsty a dám do předehřáté trouby na 180 stupňů na 15 minut předpéct.
3/ Smíchám v mixéru vše na náplň, naleju na předpečený korpus a dám dopéct do trouby na 180 stupňů na 40 minut, dokud vše neztuhne.
4/ Po upečení vyndám, nechám na mřížce vychladnout a dám do lednice vychladit, podávám s čerstvými jahodami.

3 komentáře:

  1. Zdravím Marti, osobně jsme špaldovku nahradila amarantovou moukou a nebo pohankou. Důvod je prostý, špalda mi prostě nejede :-) do korupusu dávám taky citronovuo kůru a kapku cherry :-) ale musím zahanbeně přiznat, že ačkoliv chuťově to je lahoda, vzhledově ee. ani po nakrojení to nevypadá tak pěkně jako třeba ten obrázek tady. Nedávno jsem byla v Praze v cukrárně u Hájkových, a tam měli cheesecaky co vypadaly tak báječně, že mě to uplně demotivovalo ještě něco vyrábět :-D http://www.cukrarna-hajek-hajkova.cz/vyrobky/cheesecakes/

    OdpovědětVymazat
  2. No u nás špaldovka jede, máme jí moc rádi, pečeme i vlastní chleba, amarantovou kupodivu nemůžeme, manžel jí nesmí, nikdo se s tím nesetkal, ale my ano :-( Ale mám ráda i jiné mouky, kromě klasické pšeničné, tu u mně nikdo nenajde :-) A tento cheesecake budu dělat pravidelně, protože nejíme a nepijeme žádné mléko či mléčné výrobky a vše co se nabízí u nás na trhu, je mléčného původu, tak jsem nám udělala zdravější variantu bez mléka :-) My jsme z menšího města, kde žádná cukrárna není perfektní a to mně přimělo vyrábět si vše vlastní doma, sama...:-)

    OdpovědětVymazat