středa 1. května 2013

Quinoa se zeleninou a tempehem

Další způsob jak na rychlý oběd bez masa...

Co je to quinoa? Quinoa = jedna z nejstarších obilnin pocházející z Jižní Ameriky. Má vysoký obsah bílkovin, tuku a vápníku jehož zastoupení dokonce převyšuje to v mléce. Mimo to je quinoa také cenným zdrojem hořčíku, železa, fosforu, vitaminu B a E. Díky vysokému podílu hořčíku a vitamínu B2 prospívá quinoa lidem trpícím migrénami a jako celozrnná potravina obsahující vlákninu pomáhá také se snižováním krevního tlaku, s prevencí proti kardiovaskulárním onemocněním, rakovině nebo cukrovce. Podle čínské medicíny prospívá potom celému tělu, zvlášť ale ledvinám, na něž má quinoa energizující účinek. Kupuju jí běžně v drogerii DM.

Ingredience:
2 šálky quinoi
2 mrkve
půlka kedlubny
kousek cibulky
1 malý pórek
100 g tempehu

Postup:
1/ Quinou spařím vařící vodou, poté dám vařit na cca 20 minutek.
2/ Zeleninu (mrkve, kedlubnu) nastrouhám, pórek a cibulku nakrájím na kousky, tempeh také na kousky.
3/ Na oleji orestuji cibulku a přidám tempeh, restuji a přidám zeleninku, zaleju vývarem a nechám chvilku provařit, osolím.
4/ Podávám s hotovou quinoou a čerstvými listovými salátky.



Žádné komentáře:

Okomentovat