sobota 15. prosince 2012

Jablečný štrůdl trochu jinak

Snažím se hledat recepty s minimálním obsahem tuku a cukru a na webu Jíme jinak jsem našla recept na jablečný štrůdl z celozrnného těsta, tak jsem ho zkusila a je výborný, nechala jsem ho sice 20 minut péct, ale stačí 15, aby byl měkčí. Přidala jsem Sladovit, ale měla jsem sladká jablíčka, tak stačila opravdu 1 lžička. 

Sladovit:


Složitý cukr, který se při trávení uvolňuje pomalu, takže hladina cukru je v krvi stabilní - což je dobré pro slinivku. Na webu Jíme jinak radí používat sladěnku, což je ječný slad, který vzniká z naklíčeného ječmene – sladu a je bez jakýchkoli konzervačních přípravků. Je bohatým zdrojem vitamínu B6, niacinu a stopových prvků. 

Já ještě jako náhražku cukru používám Stévii, ale zatím jen pomalu.. prodávají jak tekutou tak v prášku. 


Suroviny:

1 hrnek špaldové celozrnné mouky
3/4 hrnku sezamového oleje (nebo jakéhokoli jiného kvalitního)
3/4 hrnku vody (podle potřeby)
1 lžička skořice
špetka mořské soli 

Náplň: 

4 větší jablka 
hrst vlašských ořechů
hrst kokosu
1 lžička sladěnky 

Postup: 

1) Mouku s olejem a vodou spojím v nelepivé těsto, pokud je mazlavé přidejte trochu mouky, pokud se drolí naopak přidejte vodu. Hotové nechám cca půl hodiny odpočinout v lednici.
2) Jablka oloupu, nastrouhám v robotu, přidám ořechy, sladěnku, skořici a kokos, promíchám.
3) Vyválím 3 menší tenká těsta (snažte se opravdu tenoučká), a přidám náplň.
4) Peču v předehřáté troubě na 210 stupňů 15 minut. 

1 komentář: